
Pompa de caldura aer-apa
Daca cauti o solutie eficienta pentru a incalzi casa, afla ca cea mai eficienta este pompa de caldura. La fiecare 1 leu de energie electrica pe care o consuma, poti primi gratuit pana la 4 lei de energie produsa de pompa de caldura.
Si mai mult de atat, pompa de caldura poate sa functioneze si pe incalzire, si pe racire. Astfel incat pe timp de vara, o poti folosi in locul aparatului de aer conditionat.
Asa cum spune si numele ei, pompa de caldura transfera caldura dintr-un mediu in altul.
- pompa de caldura sol – apa este considerata unul din cele mai eficiente echipamente de incalzire datorita sursei folosite, pamantul.
- pompa de caldura aer – apa produce energie din aerul exterior, chiar daca temperatura scade sub zero grade.
Asa cum iti spuneam la inceput, un avantaj important al pompei de caldura este ca poate sa devina aer conditionat pe timp de vara. Principiul de functionare este la fel, dar colecteaza caldura din interior, si o scoate afara.
Ce este o pompa de caldura?
Poate le-ai vazut montate langa cladiri, semanand cu o unitate externa de aer conditionat. Dar ele nu sunt acolo doar ca sa raceasca. Asa cum le spune si numele, pot sa faca caldura, deci pot sa si incalzeasca si chiar sa produca apa calda menajera.
Principiul de functionare al pompei de caldura implica ca aceasta sa livreze o temperatura joasa pe perioada lunga de timp.
Asta este diferit fata de centralele termice obisnuite, care livreaza temperaturi ridicate pe perioade scurte de timp.
Temperatura joasa de care vorbeam, este compatibila cu sisteme de incalzire cum ar fi incalzire prin pardoseala sau ventiloconvectoare. Caldura colectata poate sa provina din doua surse diferite.
Pompe de caldura Aer Apa
Pompele de caldura aer apa extrag caldura din aerul care ne inconjoara. Asta nu suna foarte promitator pentru temperaturile reci din Romania, dar ele pot functiona in unele cazuri la temperaturi scazute de pana la -30 grade C.
Sunt usor de instalat si nu necesita mult spatiu in camera tehnica. Se amortizeaza rapid prin economia facuta fata de un sistem clasic de incalzire.
Cum functioneaza o pompa de caldura aer-apa?
Aerul inconjurator contine caldura chiar si atunci cand temperaturile scad sub zero grade Celsius. Asadar, ne putem folosi de acest lucru cu ajutorul unei pompe de caldura aer-apa, ce extrage in sezonul rece caldura din aer si din apa, cu ajutorul compresorului, urmand ca mai apoi acesta sa o raspandeasca in interiorul locuintei prin intermediul caloriferelor sau a instalatiei din pardoseala. De asemenea, aceasta poate ajuta si in ceea ce priveste apa calda menajera, dovedindu-se o investitie inteleapta, pe termen lung.
In sezonul cald ciclul de mai sus se inverseaza, pompa extragand racorea din aer si introducand-o in locuinta.
In ceea ce priveste eficienta, in cazul acestui tip de dispozitive este aratata de indicatorul COP – cu cat acesta este mai mare, cu atat pompa de caldura este mai eficienta. Desigur, nu doar indicele COP este important in alegere, ci si alti factori, insa despre acestia vom vorbi poate intr-un alt articol (sau daca ai acum nevoie de astfel de informatii, ne poti contacta).
Simplificat, pompele de caldura au acelasi principiu de functionare precum aparatele de aer conditionat, numai ca eficienta lor este mult mai ridicata. Cum functioneaza o pompa de caldura aer-apa se poate observa in schema simplificata de mai jos.

Din aceasta schema se poate observa ca dispozitivul poate incalzi locuinta, dar o poate si raci, schimband sensul de rotatie a traseului termic. Pompele de caldura ce pot incalzi, dar si raci locuinta, se numesc pompe de caldura reversibile.
Cat curent consuma o pompa de caldura aer-apa?
Daca vrem sa aflam cat curent consuma o pompa de caldura aer apa, este important sa ne raportam la un anumit model. De ce? Pentru ca fiecare produs are propriile caracteristici.
Utilizand acest principiu de functionare, al transferului de caldura, se obtine un randament foarte ridicat, ajungand pana la un COP (Coefficient of performance sau Coeficient de Performanta) de pana la 5.05. Asta se traduce ca pentru fiecare W de curent electric utilizat, rezulta o caldura de 5 W.
Un avantaj important al pompelor de caldura este acela ca se pot utiliza pentru toate sistemele de incalzire: incalzire cu ajutorul caloriferelor, incalzire prin pardoseala, incalzire cu ventiloconvectoare etc.
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required